Společnost Quentin dodává nejnovější systémy Power Macintosh G3

Společnost Quentin, která vybudovala nový distribuční kanál pro dodávky produktů firmy Apple Computer, uvádí na český trh nové systémy Power Macintosh G3.

Praha, 25. ledna 1999 - Společnost Quentin, která před několika měsíci vybudovala alternativní distribuční kanál pro dodávky produktů americké firmy Apple Computer do České republiky, oznámila uvedení nejnovějších výkonných systémů Power Macintosh G3 na český trh a okamžitou dostupnost všech čtyř verzí ve své prodejní síti. Nové modely stolních počítačů firmy Apple určené především pro profesionální uživatele v oblasti DTP, pre-press a multimédií byly představeny před dvěma týdny na tradičním veletrhu Macworld Expo v San Francisku. Nový Power Macintosh G3 se zcela revolučním a futuristickým designem je v současné době dodáván ve čtyřech konfiguracích. Společně s ním byly představeny i nové monitory - 17" Apple Studio Display, špičkový 21" monitor s integrovanou technologií ColorSync a plochý 15" Apple Studio Display.

"Nové modely stolních počítačů určitě zaujmou všechny profesionální uživatele, kteří potřebují ke své práci mimořádně výkonný a stabilní počítač na platformě Apple," říká Jan Bašus, ředitel firmy Quentin. "Futuristický design a kombinace modré barvy s průhledným plastem z něj navíc dělají pozoruhodný kus kancelářského vybavení."

Power Macintosh G3

Nový model stolního počítače Power Macintosh G3 využívá možností rychlejší architektury s využitím nejnovějších technologií společnosti Apple a v poměru ceny a výkonu představuje pravděpodobně jednu z nejvýhodnějších investic v současné nabídce osobních počítačů. Mezi nejdůležitější novinky patří rozhraní FireWire (standard IEEE 1394), což je vysokorychlostní sériová sběrnice pro připojení nových modelů tiskáren, digitálních videokamer a fotoaparátů i pevných disků založených na této technologii. Dvě zásuvky FireWire jsou přímo na základní desce, podporují rychlost až 400 Mb/s a jednotlivá zařízení je možno připojovat a odpojovat za chodu bez nutnosti restartu. Maximální počet připojených zařízení může dosáhnout až 63.

Nový Power Macintosh G3 navazuje na současný trend společnosti Apple, a to na podporu nového standardu USB pro připojování zařízení. Tato sběrnice s maximální rychlostí 12 Mb/s je vhodná pro připojení vstupních a výstupních zařízení s nižšími nároky na přenosovou rychlost (klávesnice, myš, skener, záznamová média, modem nebo tiskárna). U systémů se sběrnicí USB je samozřejmostí schopnost plug-and-play, připojování a odpojování zařízení za chodu a připojení až 127 zařízení.

Nové modely řady Power Macintosh G3 využívají schopností procesorů G3 (PowerPC 750) s taktovací frekvencí 300, 350 a 400 MHz s vyrovnávací pamětí (back-side) pracující rychlostí 1:2 vůči taktu procesoru a o velikostech 512 kB (G3/300 MHz) a 1 Mb (G3/350 a 400 MHz). Základní deska pracuje na frekvenci 100 MHz, podporuje maximálně 1 GB operační paměti a obsahuje 3 PCI-sloty 33 MHz/64 bit. Je zde rovněž jeden slot 66 MHz/32 bit pro výkonnou grafickou kartu s čipem ATI RAGE 128 a 16 MB VRAM, která poskytuje velmi vysoký výkon pro dvou- i třídimenzionální aplikace; karta obsahuje konektor VGA, pro připojení standardních monitorů Apple s konektorem DB-15 je k dispozici přechodka. V rámci komunikačních rozhraní je zabudován 10/100BASE-T Ethernet (konektor RJ45) a volitelný vnitřní modem 56k (s podporou standardů K56flex a V.90).

Nové systémy Power Macintosh G3 se dodávají s jednotkou CD-ROM (24x), v některých konfiguracích je zahrnuta mechanika DVD-ROM (s 5násobnou rychlostí) a jednotka ZipDrive; disketová jednotka chybí. Interní disky o velikostech 6 až 12 GB využívají sběrnici Ultra ATA nebo Ultra2 LVD SCSI (volitelná PCI-karta). Podpora současných SCSI či sériových zařízení je možná pomocí výrobků třetích stran; ADB je integrováno.

Dostupné konfigurace systémů Power Macintosh G3

Rychlost procesoru 300 MHz 350 MHz 350 MHz 400 MHz
Paměť (PC100 SDRAM) 64 MB 64 MB 128 MB 128 MB
Backside L 2 cache 512 K/150 MHz 1 MB/175 MHz 1 MB/175 MHz 1 MB/200 MHz
Pevný disk 6 GB Ultra ATA 6 GB Ultra ATA 12 GB Ultra ATA 9 GB Ultra2 LVD SCSI
jedn. CD-ROM 24x - 24x 24x
jedn. DVD-ROM - Ano - -
jedn. ZIP - - Ano -

Nové zobrazovací jednotky

Špičkovým reprezentantem trojice nově představených monitorů je Apple Studio Display 21" s integrovanou technologií ColorSync, která je dnes průmyslovým standardem pro kalibraci barev. Právě tato technologie společně s kvalitní obrazovkou Trinitron (zobrazitelná úhlopříčka 19,8") s maximálním rozlišením 1 600 x 1 200 (85 Hz) a rozbočovači pro sběrnici USB dělají z nového 21" monitoru se značkou Apple ideální volbu pro profesionální uživatele v oblasti grafiky a pre-press. Design nového 17" monitoru vychází z modelu iMac a nových systémů G3; má vynikající plochou obrazovku (zobrazitelná úhlopříčka 16,0") s maximálním rozlišením 1 600 x 1 200 (60 Hz) a je optimálním doplňkem systémů řady PowerMac G3 pro běžné použití. Posledním z nově představené trojice zobrazovacích zařízení je plochý displej s vynikajícím LCD--panelem a podporou rozlišení od 640 x 480 až po 1 024 x 768 (až 75 Hz). Špičkovou kvalitu tohoto zařízení podtrhuje výborná provázanost softwaru i hardwaru a široké spektrum možných vstupů (VGA, S-video a kompozitní video, audio). Apple Studio Display představuje ideální volbu nejen pro kombinovanou práci s grafikou a videem, ale také pro dlouhodobou práci s počítačem díky minimu negativních vlivů na uživatele.

Společnost Quentin zajišťuje od ledna roku 1998 dovoz a distribuci produktů, které včetně zavedené sítě několika stovek dealerů převzala od partnerské firmy Macron. Ta se nadále věnuje především návrhům a prodeji komplexních řešení systémů pro oblast předtiskové přípravy a vývoji a lokalizaci programového vybavení. Quentin je v současné době distributorem produktů firem Agfa, Apple, Epson, IXMICRO, Lexmark, Newer Technology, Sonic, Sonnet Technologies, programového vybavení firem Adobe, Agfa, Best, Helios, Luminous, Miramar Systems, MetaCreations, Quark, Xcite a vzorníků barev a programů pro barevnou kalibraci Pantone.

Prokop Konopa, agentura PR Consulting, Nad Pískovnou 4, 140 00 Praha 4-Krč
tel.: (02) 692 09 56, fax: (02) 692 09 65, hot-line: 0603 47 23 33