Společnost Adobe Systems uvádí nové verze programů pro elektronické publikování

Praha, 3. března 1999 - Společnost Adobe Systems uvádí nové verze programů Adobe GoLive 4.0 a Adobe Acrobat 4.0. Adobe GoLive 4.0, který je první verzí dostupnou pro obě hlavní softwarové platformy Macintosh a Windows, přináší mnoho nových funkcí a lepší podporu pro užívané webové standardy. Adobe Acrobat ve své nové verzi zlepšuje práci s elektronickými dokumenty, nabízí vyšší bezpečnost a užší spolupráci s formáty pro web a kancelářské použití.

Oba nové produkty budou prezentovány na výstavě Prague Internet World, která se uskuteční od 30. 3. do 1. 4. v Praze ve Veletržním paláci, a na produktových seminářích Adobe, pořádaných 22. 3. v Bratislavě a 25. 3. v Praze

Adobe GoLive 4.0
Adobe GoLive 4.0, první verze dostupná pro Macintosh i Windows, je nesmírně populární a vysoko hodnocený nástroj pro vizuální návrh (WYSIWYG), tvorbu a správu webových stránek. GoLive, doposud dostupný pouze ve verzi pro Macintosh pod názvem GoLive CyberStudio, byl v lednu tohoto roku převzat od společnosti GoLive Systems. GoLive 4.0 pro Macintosh bude v prodeji v průběhu března, verze pro Windows ve druhém čtvrtletí roku 1999.

Adobe GoLive obsahuje mnoho nových funkcí pro zvýšení produktivity a usnadnění budování a správy komplexních web-serverů. Mezi nejdůležitější nové vlastnosti patří vylepšená podpora pro nové webové technologie jako je XML (Extensible Markup Language) a ASP (Active Server Pages), užší integrace PDF, nové schopnosti části pro správu serverů, přepracovaný editor filmů pro práci s QuickTime 3, rozšířené CyberObjects, nové akce JavaScript, vylepšené uživatelské rozhraní a nové nástroje pro editaci tabulek. Všechny tyto nové funkce se přidávají k již existujícím vlastnostem, díky kterým je GoLive široce používán pro profesionální tvorbu webových stránek a také často oceňován jako nejlepší produkt v dané oblasti. Mezi klíčové vlastnosti GoLive patří: flexibilní a efektivní uživatelské rozhraní, které podporuje práci metodou "táhnout a pustit" a přesné zarovnávání objektů na síť používané v programech pro grafiku a DTP; řada JavaScriptů připravených pro použití; editor pro animace DHTML; podpora pro CSS (Cascading Style Sheets) a možnost kontroly kompatibility v různých typech prohlížečů napříč platformami.

Adobe Acrobat 4.0
Adobe Acrobat 4.0 již není určen pouze pro vytváření souborů PDF, ale vytváří možnosti pro efektivní vyřešení problémů s tvorbou, výměnou a spoluprácí dokumentů v prostředí "elektronické kanceláře". Acrobat 4.0 je založen na formátu Adobe Portable Document Format (PDF) a obsahuje nové nástroje pro vyšší bezpečnost a provádění korektur, možnost opětovného použití informací v PDF souborech a přináší vlastnosti pro oblast profesionálního publikování. Důležitou novinkou jsou široké možnosti pro konverzi dokumentů, Acrobat 4.0 nyní například poskytuje jednoduchou možnost převodu webových stránek do formátu PDF, jejich sdružování a opětovné využití.

Převedení dokumentů do formátu PDF lze provést přetažením dokumentu na ikonu Acrobatu, nová utilita Adobe PDFMaker dovoluje uživatelům převádět dokumenty Microsoft Word, Excel a PowerPoint přímo z prostředí těchto aplikací.

Díky novému formátu PDF (verze 1.3), lze dokumenty PDF použít pro oblast profesionálního publikování a pokud to práva dovolují, uživatel může z PDF dokumentů vyjmout text, grafiku či data v tabulce pro další použití. Kromě "nalepovacích" poznámek nově do dokumentů lze přidávat razítka, textové bloky a audio-soubory, a dále s těmito dodanými informacemi pracovat. Acrobat 4 nyní podporuje digitální podpisy umožňující uživatelům autentizovat a zabezpečit dokumenty; digitální podpis také zjišťuje, zda dokument nebyl od okamžiku odeslání pozměněn.

Adobe Acrobat 4.0 díky formátu PDF 1.3 podporuje barevné ICC-profily, nástroje pro rychlé provádění změn "na poslední chvíli" a plně podporuje Adobe PostScript 3.

Poznámka: funkce PDFMaker, Table Capture, Web Capture a Digital Signatures jsou dostupné pouze ve verzi pro Windows.

Cena a dostupnost
Adobe GoLive 4.0 pro Macintosh bude v prodeji v průběhu března, verze pro Windows ve druhém čtvrtletí roku 1999. Cena plného produktu je stanovena na 10 490 Kč, upgrade pro registrované uživatele GoLive CyberStudio Professional 3.x stojí 5 440 Kč, upgrade pro uživatele kteří zakoupili GoLive CyberStudio po 1. lednu 1999 bude k dispozici za manipulační poplatek.

Adobe Acrobat 4.0 bude v prodeji v průběhu druhého čtvrtletí 1999 ve verzi pro Macintosh i Windows. Plný produkt bude k dispozici za 12 950 Kč, upgrade pro registrované uživatele Acrobat 2.x a vyšší stojí 5 180 Kč.

O společnosti Adobe Systems

Společnost Adobe Systems, Inc., od svého založení v roce 1982 vyvíjí a podporuje produkty, které pomáhají lidem smysluplně a vynalézavě vyjadřovat a používat informace. Adobe patří mezi průkopníky v oblasti DTP a je dnes vedoucí firmou v oblasti aplikačního softwaru a písem pro vytváření a publikování obrazově bohatých materiálů. Zároveňnabízí provázaná softwarová řešení pro podniky všech velikostí. Na své technologie, které jsou v mnoha oblastech průmyslovým standardem, poskytuje licence většině hardwarových výrobců, softwarových vývojářů a poskytovatelů služeb. Společnost Adobe má pobočky v Evropě a pacifické oblasti a obhospodařuje celosvětovou síť dealerů a distributorů. Více informací o firmě a jejích produktech je možno nalézt na stránkách http://www.adobe.com a http://www.quentin.cz.

Firma Quentin je výhradně česká společnost zabývající se distribucí technického i programového vybavení pro širokou oblast DTP a předtiskové přípravy. Je autorizovaným distributorem, střediskem technické podpory, registračním střediskem, prodejcem upgrade a specializovaných produktů společnosti Adobe v České republice. Dále v současné době zajišťuje dovoz a distribuci produktů Apple, Quark, Metacreations, Agfa, Best, Pantone, Helios, IXMICRO, Newer Technology, Sonnet, Sonic, XCite aj. v České republice i na Slovensku.

Martin Ler, agentura PR Consulting, Nad Pískovnou 4, 140 00 Praha 4-Krč
tel.: (02) 692 09 56, fax: (02) 692 09 65, hot-line: 0603 48 67 77