Adobe InDesign rozšiřuje řadu profesionálních publikačních produktů, které získaly ocenění.

Boston, (2. března, 1999) (Nasdaq:ADBE) společnost Adobe Systems Incorporated, která je průkopníkem v oblasti DTP s takovými produkty jako například Adobe PostScript, Adobe Illustrator a Adobe Photoshop, dnes oznámila produkt Adobe InDesign, publikační software nové generace. Adobe InDesign je nejmodernější aplikace určená pro zlom stránek a je určená profesionálním návrhářům a grafikům. Aplikace InDesign je založena na nové, otevřené a objektově orientované architektuře, která je značně rozšiřitelná a umožňuje společnosti Adobe i jejím průmyslovým partnerům nabídnout kompletní publikační řešení. Tento produkt nabízí nebývalou tvůrčí svobodu, produktivitu, preciznost a bezproblémová integrace s ostatními produkty umožňuje výstup v nejvyšší kvalitě.

Spoluzakladatelé společnosti Adobe, Charles Geschke a John Warnock, představili Adobe InDesign během jejich společného programového prohlášení na konferenci Seybold Publishing Conference v Bostonu. Uvedením produktu InDesign společnost Adobe představila zcela integrované publikační řešení, tedy takové, které umožňuje návrhářům vytvořit, shromáždit a doručit jejich publikace účinněji a levněji.

Průmyslová oblast publikování čeká na systémy, které splní očekávání kompletního digitálního workflow, na integrované platformy, které nabídnou zvýšenou produktivitu, naprostou spolehlivost a efektivnost nákladů," řekl Warnock. "Adobe InDesign je středem takové platformy. Tento produkt, společně s produkty Photoshop, Illustrator, a Acrobat položil základy příští generace kompletních publikačních řešení."

InDesign nabízí zcela novou rozšiřitelnou architekturu založenou na modulárním kódu, která poskytuje vývojářům virtuálně neomezené příležitosti upravit aplikaci specifickým potřebám zákazníků. Tato otevřená architektura staví základy, pomocí kterých mohou Adobe, ostatní výrobci a systémoví integrátoři nabídnout redakcím časopisů, reklamním agenturám, prodejcům, návrhářským studiím nebo vydavatelům novin publikační řešení na zakázku.

Pružné, plně digitální pracovní postupy jsou, podle sdělení Terryho Rosena, ředitele oddělení informačních technologií ve společnosti Ogilvy & Mather New York, nezbytné pro ty společnosti, které chtějí uspět na celosvětovém trhu sdílejícím obsah a materiály přes tisíce kilometrů.

Adobe InDesgin nabízí skutečně integrovaný kreativní balík nástrojů. Software nabízí známé uživatelské rozhraní a stejný přístup k návrhu stránek jako Photoshop a Illustrator, což znamená, že naši zaměstnanci tento produkt mohou ihned používat. S pomocí produktu Adobe InDesign můžeme tisknout reklamy přímo do formátu PDF pro účely korektur, schvalování a přenos. Právě tento typ unifikovaných pracovních postupů nám dovoluje realizovat nápady rychleji a celosvětově lépe podporovat naše klienty," uvedl Rosen.

Nebývalá integrace a kreativní svoboda
Návrháři chtějí pracovat v bezproblémovém návrhářském prostředí a přecházet mezi aplikacemi, které používají, bez přerušení jejich kreativního procesu. Tato touha se stává skutečností s pomocí aplikace Adobe InDesign. Tato promyšleně navržená aplikace poskytuje známé uživatelské rozhraní Adobe, které umožní uživatelům aplikací Photoshop a Illustrator, aby se cítili jako doma. Tyto aplikace vypadají, jsou vnímány a chovají se podobně, protože používají podobné příkazy, nástroje, paletky a zkratkové klávesy.

InDesign také chrání investice zákazníků do jejich stávajících umožňuje jim přímo otevírat soubory ve formátu QuarkXPress 3.3 / 4.04 a Adobe PageMaker 6.5. InDesign dokonce obsahuje sadu zkratkových kláves kompatibilních s aplikací QuarkXPress. Navíc, InDesign podporuje práci se soubory ve formátu Adobe Portable Document Format (PDF) pro optimální digitální pracovní postupy a správa barev založená na ICC profilech udržuje barvy konzistentní od návrhu až po finální tisk.

Adobe InDesign byl vyvinut tak, aby nabídl nepřekonatelnou kreativní svobodu. Například, všestranné textové a grafické rámečky zjednodušují a zrychlují tvorbu složitých vrstvených zrcadel. Návrháři mohou vložit rámeček do rámečku a přesto si uchovat možnost celkového ovládání velikosti, umístění, rotace a ostatních atributů každého vloženého rámečku vše bez ztráty kvality na výstupu.

Mimořádná produktivita, preciznost a ovládání
Návrháři si cení těch nástrojů, které jim pomohou pracovat rychleji bez ztrát na kvalitě. Adobe InDesign je vybaven těmito produktivními vlastnostmi. Vrstvy dokumentu pomáhají uživatelům uspořádat a spravovat jednotlivé elementy návrhu nebo nastavit stránky předloh tak, že změny na jedné se promítnou do ostatních. Editor klávesových zkratek umožňuje upravit zkratky tak, aby vyhovoval zvykům návrháře. Navíc, s těmito funkcemi lze svobodně experimentovat kdykoliv můžete použít vícenásobný příkaz Zpět a Opět.

Uživatelé z oblasti typografie a návrhu se zajímají o preciznost a možnosti ovládání. Nyní je zde nebývalé spektrum těchto funkcí - od inovativního optického kerningu a automatických ligatur až po jedinečný "Multi-line Composer", který umožňuje automaticky nastavit optimální konce řádek. Ba co víc, mřížky dokumentu, mřížky účaří, pravítka a vodítka nabízí pružné možnosti umísťování a zarovnávání objektů.

Cena a dostupnost

Předpokládá se, že produkt Adobe InDesign pro Mac OS 8.5, Windows 98 a Windows NT 4.0 bude dostupný v létě 1999 (ve Spojených Státech, Kanadě a v Evropě). Koncová cena se bude pohybovat zhruba kolem 30 000,- Kč pro obě platformy. Adobe Systems také předpokládá, že produkt Adobe InDesign, bude lokalizován do mnoha jazyků.

O společnosti Adobe Systems

Společnost Adobe Systems, Inc., od svého založení v roce 1982 vyvíjí a podporuje produkty, které pomáhají lidem smysluplně a vynalézavě vyjadřovat a používat informace. Adobe patří mezi průkopníky v oblasti DTP a je dnes vedoucí firmou v oblasti aplikačního softwaru a písem pro vytváření a publikování obrazově bohatých materiálů. Zároveň také nabízí provázaná softwarová řešení pro podniky všech velikostí. Na své technologie, které jsou v mnoha oblastech průmyslovým standardem, poskytuje licence většině hardwarových výrobců, softwarových vývojářů a poskytovatelů služeb. Společnost Adobe má pobočky v Evropě a pacifické oblasti a obhospodařuje celosvětovou síť dealerů a distributorů. Více informací o firmě a jejích produktech je možno nalézt na stránkách http://www.adobe.com a http://www.quentin.cz.

Firma Quentin je výhradně česká společnost zabývající se distribucí technického i programového vybavení pro širokou oblast DTP a předtiskové přípravy. Je autorizovaným distributorem, střediskem technické podpory, registračním střediskem, prodejcem upgrade a specializovaných produktů společnosti Adobe v České republice. Dále v současné době zajišťuje dovoz a distribuci produktů Apple, Quark, Metacreations, Agfa, Best, Pantone, Helios, IXMICRO, Newer Technology, Sonnet, Sonic, XCite aj. v České republice i na Slovensku.

Martin Ler, agentura PR Consulting, Nad Pískovnou 4, 140 00 Praha 4-Krč
tel.: (02) 692 09 56, fax: (02) 692 09 65, hot-line: 0603 48 67 77