Záruka správného nátisku - certifikace Fogra a materiály EFI

Praha, 18. května 2006 - Společnost Quentin spol. s r. o. je držitelem certifikace nezávislého institutu Fogra pro digitální nátisk. Tato certifikace Quentinu umožňuje ověřovat a garantovat korektnost digitálního nátisku.

Pro studia a tiskárny je záruka kvality poskytovaných služeb nepostradatelná. Své klienty potřebují ujistit, že nátisky, které jim předávají, jsou ověřitelně správné. Institut Fogra garanci kvality nabízí a společnost Quentin, certifikovaný partner EFI-Fogra, je oprávněna tuto záruku poskytovat.

Certifikace spočívá v pořízení sady specializovaných výtisků kalibrovaného pracoviště a změření vytištěných hodnot. Tyto výsledky jsou spolu s protokoly zaslány společnosti Fogra k certifikaci. Po ověření správnosti je zákazníkovi zaslán certifikát a pracoviště bude uvedeno na webových stránkách v seznamu certifikovaných poskytovatelů digitálního nátisku nezávislého institutu Fogra.

Co je certifikace EFI - Fogra
Certifikace zaručuje dosažení barevné standardizované shody digitálního nátisku s normami ISO nebo referenčními normami, například ISO12647-2 (ISO
Coated) pomocí kalibračního proužku Ugra/Fogra Media Wedge 2.0 v kombinaci inkoustové tiskárny, softwarového RIPu EFI Colorproof XF a certifikovaného materiálu EFI (výrobce Tecco).

Co je nutnou podmínkou pro certifikovaný nátisk?

• profesionální inkoustová tiskárna (např.: Epson SP 4800 / 7800 / 9800, Canon W6400P , W8400P)
  • EFI Colorproof XF v konfiguraci s modulem EFI Color Verifier Option (nebo EFI Designer Edition v kombinaci EFI Colorproof Verifier Stand Alone)
  • spektrofotometr (například EFI ES-1000, GretagMacbeth Eye One, XRite DTP41, XRite DTP20 Pulse, XRite DTP45, XRite DTP70.)
  • certifikovaný materiál (EFI Gravure Proof Paper 4245 Semimatt, EFI Offset Proof Paper 9200 Semimatt - oba materiály jsou certifikovány institutem Fogra)
  • kvalitní instalace, kalibrace a zaškolení celého řešení

Proč používat certifikovaný materiál?
Výrobce a institut Fogra zaručuje těmto materiálům vysokou stabilitu v čase (například rozdíl v bělosti papíru nepřesahuje ? E<1,5 v případě EFI Gravure Proof Paper 4245 Semimatt či EFI Offset Proof Paper 9200 Semimatt ? E<0,9 v případě EFI Offset Proof Paper 9200 Semimatt) a vysokou kvalitu. Tyto dva vybrané materiály mají větší barevný gamut než běžné nátiskové materiály, jsou téměř bez optického zjasňovače, což zaručuje minimalizování efektu metamerie a vysoce hodnověrnou správu barev.

O Fogra Graphic Technology Research Association Záměrem instutu Fogra Graphic Technology Research Association je podporovat výzkum, vývoj a využití tiskových technologií a jejich výsledky nasadit v tiskovém průmyslu. Aby dosáhl těchto cílů, institut Fogra má tým 50 technických inženýrů, chemiků, fyziků a dalších expertů.
Fogra má nyní přes 600 členů - grafická studia, vydavatelské společnosti, firmy zabývající se předtiskovou přípravou, tiskárny a dodavatelé pro tiskový průmysl. Více informací na www.fogra.org.

Firma Quentin je distributorem technického i programového vybavení pro širokou oblast DTP, grafiky, předtiskové přípravy a digitální fotografie. Je například dodavatelem produktů společností Adobe,Allume Systems,Apple Computer, Berthold, Canto Software, Canon, Efi, Eizo, EMC Dantz, Epson, Formac, Griffin Technology, Hewlett-Packard, Helios Software, iiyama, Keyspan, Konica, Macally, Macromedia, Microtek, Miglia, Miramar, Nikon, NEC, Nova Development, Olympus, Pantone, Quark, Ricoh, Sonnet Technologies, Střešovická Písmolijna, Symantec, Umax, URW,Wacom, Xanté, XRite aj.

hodkova@quentin.cz