Trh s papírem se mění:
Ekologické povědomí zákazníků stále roste

Bergisch Gladbach / West-Německo, 9. července 2009 - Společnost Tecco GmbH – průkopník papírenského průmyslu a prémiový dodavatel materiálů pro nátisk, fotografii a výtvarné umění jako první na světě představuje nátiskový materiál, který získal certifikaci organizace PEFC.

Tento mezinárodní environmentální certifikát stvrzuje ekologické uvědomění výrobce. Pro jeho získání je třeba doložit odpovědný přístup žadatele k ideím trvale udržitelného lesního hospodářství. Potisk logem PEFC na podkladu materiálu 6225FX je tak garancí pro ty zákazníky, kteří kladou důraz na environmentální zodpovědnost při výrobě.

V tomto konkrétním případě certifikát PEFC zaručuje, že uvedený materiál nebyl vyroben ze dřeva nelegálně vytěženého v deštných pralesích Jižní Ameriky, Afriky či Asie. Deštné pralesy jsou právě nelegální těžbou každodenně nenávratně devastovány. Zisk certifikátu tak deklaruje zájem společnosti Tecco o stav naší rodné planety.

Změny na trhu – zákazníci mají nové požadavky

Podle aktuálních studií budou největší odběratelé tiskové produkce (např. reklamní agentury) klást stále častěji důraz na environmentální odpovědnost i při výběru nátiskových a tiskových médií. Proto budou postupně všichni dodavatelé donuceni nabízet stále více a více ekologicky certifikovaných produktů.

Rada PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) patří mezi největší nezávislé neziskové nevládní organizace a byla založena v roce 1999. Z pozice „třetí nezávislé strany“ pomocí garancí a certifikací podporuje trvale udržitelné hospodaření v lesích.

PEFC nabízí záruku, že jím certifikované výrobky ze dřeva a papíru jsou vyrobeny v souladu se zásadami trvale udržitelného hospodaření v lesích.

O materiálu EFI CertProof Paper 6225XF Semimatt

Už ze samotného názvu „CertProof“ vyplývá, že se v prvním případě jedná o papír, který je vhodný zejména pro certifikovaný digitální?nátisk. Barevným gamutem nejenže pokrývá perfektně ISO normu 12647-7 (norma popisující digitální nátisk), dokonce ji přesahuje, a je vhodný taktéž pro simulaci tisku přímých barev PANTONE.

Jedná se o polomatný papír s univerzálním použitím. EFI CertProof Paper 6225XF Semimatt je mikroporézní papír bez optických zjasňovačů, což minimalizuje vznik metamerie a snižuje chybovost při měření profilů papíru. Je vytvořený speciálně pro simulaci ofsetového a hlubotiskového tisku. Má velice široký barevný gamut, a díky tomu lze velmi dobře nátiskovat přímé barvy. Široký barevný gamut pokrývá ofsetové papíry typu tříd PT1, PT2 a PT3. Lze jej doporučit například pro inkoustové tiskárny: Epson Stylus Pro 4xx0, 7xx0 nebo 9xx0, Canon iPF 5x00, 6x00, 8x00 či 9x000, HP DJ Zx100 Serie a mnoho dalších profesionálních inkoustových tiskáren.

Tento materiál má také certifikaci známého nezávislého německého institutu Fogra definující mezinárodní standardy v polygrafickém?průmyslu. Certifikace materiálu zajišťuje, že kvalita materiálů se nemění?ani v čase, ani s novými šaržemi. Fogra garantuje, že výsledky certifikovaného digitálního nátisku na tomto materiálu lze opakovaně ověřit se shodnými výsledky po delším časovém úseku. Díky němu lze předejít možným problémům při zadávání do tisku na straně zadavatele i dodavatele. Produkt je snadno rozeznatelný od „obyčejných“ materiálů – na rubu mají podtisk s logy „EFI“, „FOGRA“ a nově i “PEFC”.

Quentin spol. s r.o. je distributorem firmy EFI, Inc. pro Českou a Slovenskou republiku.

Firma Quentin je distributorem technického i programového vybavení pro širokou oblast DTP, grafiky, předtiskové přípravy a digitální fotografie. Je například dodavatelem produktů společností Adobe, Smith Micro, Apple, Berthold, EFI, Canto Software, Canon, EMC / Dantz Development, Eizo, Epson, Formac, Griffin Technology, Helios Software, Just Normlicht, Keyspan, Macally, XRite, Pantone, Quark, Sonnet Technologies, Střešovická Písmolijna, Symantec, Thursby Software, Umax, URW++, VMware, Wacom aj.

Dagmar Hodková, Quentin, spol. s r. o., Bělohorská 45, 169 00 Praha 6